Rad na sebi

Rad na sebi ili saradnja sa sobom

Rad na sebi ili saradnja sa sobom – šta to zapravo znači i postoji li razlika?

Verovatno ste mnogo puta čuli ili pročitali kako je važno „raditi na sebi“. Moguće je da ste klimnuli glavom, možda i odmahnuli u blagom otporu i unutrašnjem negodovanju. Mnogi od nas pomisle kako je to nešto što se podrazumeva, naravno da to znamo. Ima i onih koje ova izjava uznemiri – „Lako je drugima da tako kažu, ima i prečih stvari.“ I, znate šta? Možda bi i bili u pravu u određenoj meri – tu je porodica za koju valja brinuti, karijera koju treba održavati, kredit koji valja isplatiti. Uvek je tu nešto – ali to „nešto“ ne može bez nas. Kada to shvatimo i zaista srcem prihvatimo, tada počinju da se događaju čuda.

Iskreno, manje je važno kako ćemo nazvati proces koji sprovodimo u cilju da podržimo sebe, mada znam koliko je jaka moć reči i uverenja koja u svom Umu pokrenemo kada ih izgovorimo ili samo na njih pomislimo. To je čista magija i o tome će još biti reči. Zato, na primer, šta god da radim – a da ima veze sa jačanjem unutrašnjih kapaciteta i fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja, ja koristim izraz saradnja sa sobom. Termin „rad“ asocira me na napor, veliki trud. Ja, naprotiv, želim da kad god se bavim sobom- to činim s lakoćom, da to naprosto teče kao reka uz sve akcije koje činim. Vi možete da razmislite koji izraz Vam je bliskiji, sa čime se osećate lagodno i prirodno.

Onda predstoji zabavniji deo – šta saradnja sa sobom tačno podrazumeva?

Ako je upotreba reči bila „magična“, zamislite samo koliko je magična svaka aktivnost koju preduzimamo zarad svoje dobrobiti, ne ugrožavajući druge!  I mali nagoveštaj: nema pogrešnog odgovoraJ

Čitanje, pisanje, stvaranje i slušanje muzike, slikanje, vajanje, kreativnost u svim formama, planinarenje, plivanje, sportovi, meditacija, volontiranje, vožnja, edukacije..spisak je beskonačan.

Šta je najvažnije? Da krenete odmah, bez odlaganja, bez iščekivanja pravog momenta – jer je ovde i sada baš sve što imamo. Da to preraste u svakodnevnu naviku, pa makar i na nekoliko minuta, ali svesno, posvećeno, istrajno i bezgranično uporno.

Evo kratke vežbe koja će Vam „oduzeti“ nekoliko minuta, a može doneti dugoročnu korist.

  • Zabeležite na Vama prijatan način 10 aktivnosti koje Vam pune baterije i vraćaju sebi, asocijativno, u jednom dahu. Za početak imajte na umu da su to one stvari koje Vas pune „instant energijom“ poput određenih vežbi, omiljene pesme ili kraće šetnje.
  • Zaokružite one aktivnosti koje ste sproveli u poslednjih mesec dana. Ako ih je više- čestitke, ako ih nema- na dobrom ste putu da bude bolje. Ovde je važno biti iskren i objektivno, činjenično sagledati svoje trenutne navike i dobiti širi uvid .
  • Šta je to što biste najpre voleli da uvrstite u „vreme za sebe“? Poređajte ih po redosledu od 1-10.
  • Sada se obavežite sebi, još bolje ako negde beležite, da ćete nedelju dana svakoga dana po najmanje 10 minuta sprovoditi prvu aktivnost sa spiska. Ukoliko Vam nakon nedelju dana rezultati budu prijali i taj „rad na sebi“ doživite kao saradnju koja je Vašem biću lekovita, svake naredne nedelje posvetite slično vreme drugoj, trećoj, desetoj aktivnosti sa spiska.

Ovo je jedan od načina da počnete da se bavite sobom na način koji zaslužujete. Rado ovo delim sa Vama, jer nekad najjednostavnije stvari koje ponavljamo i uvežbavamo vode do savršenstva. Odlučite se, zato, da krenete, ostavite ego i „ja to već znam – stav“ po strani   i prionite na „posao“. Ovo je onaj posao koji će Vam doneti najveću vrednost, to je posao koji priželjkujete, onaj koji uvek donosi bogat plod . Ako negde zastanete – u redu je. Nema osobe kojoj se nije dogodilo da povremeno izgubi fokus, volju i energiju. To je sastavni deo procesa rasta i samo na prvu loptu ne deluje zabavno. Dobra vest je da sve od Vas zavisi i da ne postoji ništa što ne možete da uradite ako to dovoljno želite i posvećeno i vredno se time bavite. Želja i akcija daju merljiv rezultat.

Radujem se da svedočim divnim novim navikama i preporodu koje će te navike, bez izuzetka, iznedriti. Već sam to doživela, kod svojih klijenata potvrdila i bez trunke sumnje znam da i Vi imate jednake šanse da živite još kvalitetnije, ponosni na svoja postignuća. Ukoliko vam na tom putu zatreba podrška, na sajtu Cmas-a pronaći ćete sve informacije koje vam trebaju i naravno, svu potrebnu pomoć.


„Dobar dan, po dobar dan – dobar život“, tako kažu mudri ljudi.

Hajde to i da uradimo zajedno!

 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *